Τετάρτη, 26 Δεκεμβρίου 2007

Φλούδες Ελπίδες

Καθόταν στο γραφείο του. Μόλις είχε φάει ένα κρουασάν κι απολάμβανε το τσιγάρο του. Πάντα του άρεσε να δουλεύει τα Χριστούγεννα. Δεν υπήρχε κόσμος στο τμήμα, δεν υπήρχε ιδιαίτερη δουλειά, κάτι μικροπροβλήματα που μπορούσαν κάλλιστα να τα χειριστούν οι αστυφύλακες, κι αν παρουσιαζόταν κάτι αυτό ήταν συνήθως προς το σούρουπο. Επίσης είχε μια καλή δικαιολογία για να αποφεύγει τις ανιαρές οικογενειακές συγκεντρώσεις.

- Σήκω έχουμε δουλειά.
- Δε βλέπεις την ώρα, κάνω διάλειμμα.
- Άστα αυτά τώρα, ένας παλαβός έχει μαζέψει 3 Ελπίδες κι ετοιμ...
- Μα ποιος νομίζει ότι είναι, η Πανδώρα;
- Σταμάτα σου λέω, τα πράγματα είναι σοβαρά, ετοιμάζεται να τις σκοτώσει.
- Καλά θα κάνει αν είναι φρούδες!
- Αυτός λέει ότι είναι φλούδες.
- Φύγαμε.

Στο δρόμο σκεφτόταν τι μπορεί να ώθησε αυτόν τον άνθρωπο σ'αυτήν την πράξη. Να θέλει κάποιος να εξαλείψει τις φρούδες ελπίδες είναι κατανοητό, αν κι όχι πάντα επιθυμητό, αλλά τις φλούδες; Αυτές είναι επιφανειακές. Τι έψαχνε; Κι αν τις κατέστρεφε; Θα κατάφερνε να φτάσει στο υποκείμενο φρούτο, στον καρπό της αναζήτησης; Τι κρύβουν από κάτω οι φλούδες ελπίδες και πως τις ξεχωρίζει κανείς; Έφτασαν στο σημείο. Εκεί ήταν ήδη ένας ψυχολόγος της υπηρεσίας και προσπαθούσε να διαπραγματευτεί. Πως δεν τους μπορούσε αυτούς τους επαγγελματίες της ψυχής! Ειδικά αυτούς που δεν είχαν επίγνωση της αδυναμίας τους. Πότε επιτέλους θα καταλάβαιναν ότι η μελέτη της ψυχής δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια όμορφη επιστημονικοφανής απάτη;

Πλησίασε κι απηύθυνε το λόγο στο δράστη, παρά τις αντιρρήσεις του ψυχολόγου.

- Λοιπόν, είσαι περικυκλωμένος, δεν έχεις άλλη επιλογή, πρέπει να τις αφήσεις.
- Όχι, αυτό δε γίνεται, πρέπει να μ'αφήσετε να τελειώσω αυτό που ξεκίνησα.
- Και τι είναι αυτό;
- Πρέπει να εξολοθρεύσω και τις τελευταίες Φλούδες Ελπίδες.
- Πόσες είναι συνολικά;
- 12
- Και γιατί να τις εξολοθρεύσεις;
- Γιατί είναι φλούδες. Μόνο αν τις ξεφλουδίσουμε θα μπορέσουμε να δούμε την πραγματική Ελπίδα που κρύβεται από κάτω.

Ώρες-ώρες τον τρόμαζε το πόσο κοντά βρίσκεται η σκέψη του μ'αυτή διάφορων παλαβών. Μήπως δεν ήταν το ίδιο επικίνδυνος μ'αυτούς, αν όχι περισσότερο; Ένας παλαβός επιθεωρητής της αστυνομίας. Ή μήπως οι παλαβοί δεν ήταν τόσο παλαβοί; Αυτό που τον τρόμαζε περισσότερο ήταν ότι έβρισκε κάποιο νόημα στα λόγια του δράστη. Διάολε, δεν είχε προλάβει καν να τελειώσει το πρωινό του τσιγάρο μετά το γευστικότατο εκείνο κρουασάν! Θα έτρωγε ευχαρίστως ακόμη ένα. Ένα ελαφρύ σκούντημα του συναδέλφου του στον ώμο τον επανέφερε στο δρόμο. Μετά από τόσο καιρό μαζί είχε συνηθίσει αυτά τα μικρά διαλείμματα ονειροπόλησης και φρόντιζε να τον επαναφέρει πριν να το παίρνουν χαμπάρι οι υπόλοιποι.

- Και γιατί 12; Άκουσε δίπλα του τον ψυχολόγο να του ψιθυρίζει: Μην μπαίνεις στο παραλήρημά του, είναι επικίνδυνο. Τον αγνόησε.
- Γιατί 12 ήταν οι μαθητές του Χριστού που ανέλαβαν να διαδώσουν το μήνυμά του αλλά αποδείχτηκαν ανεπαρκείς, όπως ακριβώς οι φλούδες ελπίδες, που κρύβουν όμως από κάτω την αυθεντική ελπίδα, το τελικό σταθμό της αναζήτησης.
- Και πως τα ξέρεις εσύ όλα αυτά;
- Μου τα'πε ο Απόστολος Παύλος.

Μια ιδέα έλαμψε ξαφνικά στο κεφάλι του επιθεωρητή κι ένα ελαφρό μειδίαμα σχηματίστηκε στο πρόσωπό του. Ένα μειδίαμα που το είδε ο συνεργάτης του και κατάλαβε ότι έπρεπε να ετοιμάζεται για το χειρότερο. Συνήθως αυτό το μειδίαμα το ακολουθούσαν οι πιο τρελλές ιδέες που κατά περίεργο τρόπο είχαν αποτέλεσμα, αν και κανά 2 φορές είχαν οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

- Δεν καταλαβαίνεις που έχεις μπλέξει; του είπε ο αστυνόμος. Ετοιμάζεσαι να μπεις σ'ένα Παύλο Κύκλο. Ο ψυχολόγος από δίπλα είχε κοκκινίσει σαν το παντζάρι κι ετοιμάστηκε να το σταματήσει αλλά δεν τον άφησε ο συνάδελφος του αστυνόμου. Κάτι ψιθύρισε στο αυτί του αστυνόμου, ο οποίος του απάντησε κοφτά: Φέρτε τον αμέσως εδώ.

- Και μπορώ να στο αποδείξω σε λίγο, συνέχισε ο αστυνόμος. Αρκεί να μην κάνεις καμιά χαζομάρα μέχρι τότε.
- Τι θα μου αποδείξεις; Έχω λάβει εντολές από έγκυρη πηγή.
- Αυτό ακριβώς θα σου αποδείξω, ότι δεν είναι και τόσο έγκυρη. Εσύ δεν είπες ότι οι μαθητές του Χριστού αποδείχτηκαν ανεπαρκείς. Γιατί να μην ισχύει το ίδιο και με τον μεγαλύτερο απόστολό του; Περίμενε λίγα λεπτά και θα δεις. Και ταυτόχρονα σκέψου αυτό που σου'πα για τον παύλο κύκλο. Είναι πιο επικίνδυνος απ'τις φλούδες ελπίδες και το ξέρεις.

Είδε ότι το σχέδιό του δούλευε κι άφησε το δράστη στις σκέψεις του. Κατάφερε να του σπείρει την αμφιβολία και σε λίγο θα του έδινε το τελειωτικό χτύπημα. Θα μπορούσε επιτέλους να απολαύσει εκείνο το τσιγάρο. Σε λίγα λεπτά επέστρεψε ο συνάδελφός του κρατώντας απ'το μπράτσο ένα κύριο και τον έφερε δίπλα στον επιθεωρητή. Ορίστε ο άνθρωπός μας, ο κύριος Απόστολος Παύλου, δικηγόρος, είπε και τον άφησε στα χέρια του αστυνόμου. Όταν τον είδε ο δράστης τινάχτηκε πάνω.

- Ήρεμα, του'πε ο αστυνόμος, αυτός σου είπε για τις φλούδες ελπίδες;
- Ναι, απάντησε ο δράστης.
- Ε, λοιπόν αυτός δεν είναι ο Απόστολος Παύλος, αλλά ο Απόστολος Παύλου, δικηγόρος. Πιστεύεις ότι μπορείς να εμπιστευτείς το λόγο ενός δικηγόρου; Έχεις ακόμη μια ευκαιρία να αποφύγεις τον παύλο κύκλο.

Αποκαρδιωμένος ο δράστης πέταξε το όπλο του κάτω, έπεσε στα γόνατα κι άρχισε να κλαίει με λυγμούς. Πάρτε τους και τους δυο στο τμήμα είπε ο αστυνόμος κι έβγαλε να ανάψει ένα τσιγάρο. Δεν άκουγε πλέον το θόρυβο γύρω του. Φανταζόταν ήδη την ηρεμία του γραφείου του.

Πίσω στο τμήμα κι ενώ απολάμβανε ακόμη τα τσιγάρα του, είδε τις 3 Ελπίδες να ετοιμάζονται να φύγουν αφού είχαν ολοκληρώσει την κατάθεσή τους. Κυρίες μου, τις ρώτησε, είστε τελικά Φλούδες; Αυτές του χαμογέλασαν και του έδωσαν ένα πορτοκάλι...

Ο αστυνόμος Θεόδωρος Ντελώμπ άφησε το πορτοκάλι στο γραφείο του κι άνοιξε τη σακούλα με τα κρουασάν. Τίποτα δεν θα του αποσπούσε πλέον την προσοχή κι άνοιξε το στόμα του για να απολαύσει εκείνη την πρώτη μπουκιά όταν μπήκε ο συνάδελφός του:

- Σήκω, ένας ιπτάμενος Ολλανδός απειλεί να σκοτώσει το βιολιστή στη στέγη.

Διάολε...

2 σχόλια:

chmarni είπε...

1ον ο Θεόδωρος Ντελώμπ είναι Έλληνας ή Ελβετός ??? Με μπερδεύει το Ελληνικό επώνυμο !!!
2ον Ο Ντελώμπ έχει βοηθό τον Ντεκλώμπ ???

Νίκος Τσαχουρίδης είπε...

1. Αγνώστου εθνικότητας προς στιγμή. Είναι ήρωας υπό δημιουργία. Πάντως το επώνυμό του βασίζεται σε υπαρκτό πρόσωπο, όχι αστυνόμο, στη γαλλική του απόδοση (de l'aube=ο της αυγής)

2. Είναι συνεργάτης, αν και νεότερος, κι όχι βοηθός. Ακόμη δεν του έχω δώσει όνομα. Επίσης είναι αστυνόμος (ή επιθεωρητής ή ντετέκτιβ) κι αυτός που σημαίνει ότι δεν έχει γκλομπ.