Παρασκευή, 5 Σεπτεμβρίου 2008

Back into the Present

Όσο και αν κανείς δεν θέλει να ασχοληθεί με την επικαιρότητα, αυτή προκαλεί τόσο έντονα, καθιστώντας δύσκολη κάθε αντίσταση στο πειρασμό. Έτσι λοιπόν και εγώ απόψε “τσιμπάω” και προχωράω μετά από καιρό σε σχολιασμό αυτής.
Το θέμα το οποίο μου κέντρισε το ενδιαφέρων είναι ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κύριος Τατούλης γνωστότερος τον τελευταίο καιρό με τον τίτλο “ο αντάρτης”
Διάβασα με πολύ μεγάλη προσοχή το Post που έχει αναρτήσει ο πρώην υπουργός στο προσωπικό του ιστολόγιο. Εάν κανείς προσεγγίσει το θέμα με κριτήρια αστικής δημοκρατίας, δύσκολα θα βρει κάτι στο κείμενο, με το οποίο θα μπορούσε να διαφωνήσει. Το αντίθετο μάλιστα. Ο πρώην υπουργός θέτει με απόλυτη σαφήνεια το θέμα ηθικού ασυμβίβαστου μεταξύ του υπουργού επικρατείας και τις επαγγελματικής - Επιχειρηματικής δραστηριότητας της συζύγου του. Και ποιος να μη συμφωνήσει με τα όσα γράφει σχετικά με τη δημοκρατία στο εσωτερικό των κομμάτων. Και φυσικά, όσο και αν κάποιος δε θέλει να δει το θέμα του υπουργού εμπορικής ναυτιλίας με δημαγωγική διάθεση, δε μπορεί να μη παραδεχθεί τη προκλητική του συμπεριφορά. Εν κατακλείδι όπως όλοι, έτσι και εγώ προσυπογράφω, συμφωνώ και επαυξάνω τα όσα ο κος Τατούλης γράφει στο επίμαχο Post στο προσωπικό του ιστολόγιο.
Αφού λοιπόν δύσκολα θα μπορούσε κανείς να διαφωνήσει με την ουσία των γραφομένων του κου Τατούλη, η κριτική δε μπορεί να έχει κάτι άλλο ως βάση από την ακολουθία ή μη των λεγομένων – Γραφομένων και πεπραγμένων του.
Κατ’ αρχήν ας ξεκινήσουμε από το θέμα εσωκομματικής δημοκρατίας που ο πρώην (υφ)υπουργός θέτει. Ο κος Τατούλης εξελέγει βουλευτής για πρώτη φορά το 1990 στη περιφέρεια της Αρκαδίας και έκτοτε επανεκλέγεται σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Ο κύριος Τατούλης είναι λοιπόν βουλευτής Νέας Δημοκρατίας, χωρίς μάλιστα διάλυμα, 18 χρόνια τώρα. Και εδώ τίθεται το πρώτο ερώτημα. Ο από το 1990 βουλευτής της Ν.Δ, ανακάλυψε το έλλειμμα δημοκρατίας στο κόμμα του το 2008; Ποια ήταν η θέση του κου Τατούλη για τα όσα συνέβησαν το 1996 στις εσωκομματικές διαδικασίες της παράταξης του όταν ο κος Σουφλιάς και ο κος Έβερτ, διεκδικούσαν την αρχηγία της παράταξης του. Ποια ήταν η θέση του κου Τατούλη, όταν οι βαρόνοι της παράταξης του εκείνη την εποχή, έφερναν τον ουρανοκατέβατο κύριο Καραμανλή και τον έχριζαν πρόεδρο του κόμματος, με μοναδικό εφόδιο το “βαρύ” όνομα του; Ο κύριος Τατούλης βρέθηκε ένας εκ των στενότερων συνεργατών του σημερινού πρωθυπουργού και ένας εκ των φανατικότερων υποστηρικτών του. Δυσκολεύομαι πολύ να θυμηθώ την ευαισθησία του κου Τατούλη, σε σχέση με τα θέματα εσωκομματικής δημοκρατίας, όταν ο κος Καραμανλής διέγραφε τους κυρίους Μάνο, Ανδριανόπουλο και Σουφλιά. Καμία αντίδραση από τον “ομοϊδεάτη” φιλελεύθερο κύριο Τατούλη. Στα χρόνια που ο σημερινός πρωθυπουργός ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο βουλευτής Πέτρος Τατούλης ευθυγραμμίστηκε πλήρως με τη γραμμή της δημαγωγίας που η παράταξη του ακολούθησε ως κεντρική αντιπολιτευτική τακτική.
Όταν η ΝΔ εξελέγει κυβέρνηση, αυτής της χώρας, ο Πέτρος Τατούλης επελέγει από τον κύριο Καραμανλή ως υφυπουργός πολιτισμού με υπουργό μάλιστα τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Και εδώ εγείρονται κάποια ακόμη ερωτηματικά για τον κύριο Τατούλη. Ο δημοκρατικά ευαίσθητος αυτός πολιτικός δε πήρε θέση ούτε για τις ανακρίσεις των Πακιστανών από Αμερικάνους εντός του “κυρίαρχου” Ελληνικού κράτους και δε πήρε θέση ούτε όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση με τη γνωστή εταιρία κινητής τηλεφωνίας. Ο κος Τατούλης κατά τη θητεία του στο υπουργείο πολιτισμού προΐσταντο του τότε γενικού γραμματέα κου Ζαχόπουλου ενώ το σημαντικό του έργο στο υπουργείο θυμίζει ακόμη και σήμερα η τοποθέτηση του σκηνοθέτη κου Μυλωνά στη θέση του υπεύθυνου κινηματογράφου.
Να περάσουμε και στα όσα ο πρώην (υφ) υπουργός γράφει για τη τηλεοπτικό τοπίο της χώρας μας και στη κριτική που ασκεί στους κονδυλοφόρους της ενημέρωσης. Ο κος Τατούλης στα χρόνια που ο κος Καραμανλής ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν από τους συχνούς στα τηλεοπτικά παράθυρα, ασκώντας τη κριτική του στη τότε κυβέρνηση. Αλλά όσο εγώ θυμάμαι την ιδιωτική τηλεόραση στη χώρα μας (και τη θυμάμαι από την εκκίνηση της) τα κεντρικά πρόσωπα στα δελτία ειδήσεων αλλά και στις υπόλοιπες ενημερωτικές εκπομπές των καναλιών είναι σχεδόν τα ίδια και ανακυκλώνονται. Απ’ όσο επίσης θυμάμαι, λίγες είναι και οι μεταβολές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών. Τι άλλαξε λοιπόν από την εποχή που ο κύριος Τατούλης τιμούσε με τη συχνή παρουσία του τα κεντρικά και όχι μόνο δελτία ειδήσεων, μέχρι σήμερα που όλοι αυτοί που τον προσκαλούσαν έγιναν κονδυλοφόροι της ενημέρωσης; Αν θυμάμαι καλά από την πρώτη μέρα που ο κύριος Ρουσόπουλος ανέλαβε την εκπροσώπηση της Νέας Δημοκρατίας, η σύζυγος του συνέχισε να δημοσιογραφεί σε έντυπα μεγάλης κυκλοφορίας και σε τηλεοπτικούς σταθμούς υψηλής τηλεθέασης. Η κα Ζαχαρέα συνέχισε ως παρουσιάστρια σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων ακόμη και όταν ο κος Ρουσόπουλος επελέγει από τον πρωθυπουργό ως υπουργός επικρατείας. Και ενώ θυμάμαι πολλά, δυσκολεύομαι να θυμηθώ την αντίδραση του κου Τατούλη.
Να πάμε και στη κριτική που ο Κος Τατούλης ασκεί στον κύριο Βουλγαράκη. Σχετικά με τον Κο Βουλγαράκη δεν έχω παρακολουθήσει την υπόθεση οπότε θα αποφύγω να επεκταθώ πέραν της συμπεριφοράς του στη προσπάθεια του να αμυνθεί σε όσα του καταλογίζουν. Με αφορμή όμως τα όσα ο κύριος Τατούλης έγραψε έχω να παρατηρήσω το στοιχειωδέστατο. Ο πρώην (υφ)υπουργός και 18 χρόνια βουλευτής της χώρας, τώρα ανακάλυψε ότι στο εθνικό κοινοβούλιο υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι ζουν προκλητικά ενώ τα εισοδήματα τους δεν δικαιολογούν την περιουσιακή τους κατάσταση;
Γενικεύοντας τη κριτική μου θα ήθελα να καταλήξω λέγοντας πως ο σημερινός αντάρτης “Πέτρος Τατούλης” υπηρετεί επί 18 συναπτά έτη ένα παρωχημένο και δομικά αποτυχημένο πολιτικό σύστημα που συντηρείτε από τη διαφθορά, τη γραφειοκρατία, τη ρουσφετολογία και από τον κάθε λογής κομματικό, κρατικό και παρακρατικό μηχανισμό. Ο κύριος Πέτρος Τατούλης ξεκίνησε τη κριτική του, την οποία και κλιμακώνει, προς τη κυβέρνηση από την εποχή που έπαψε να κατέχει εξουσιαστικό θώκο. Αναρωτιέμαι αν εκμεταλλεύεται το κενό αντιπολίτευσης στη χώρα προκειμένου να κρατήσει μαντρωμένη την εκλογική πελατεία της παράταξης του. Κάτι σαν εμείς κυβέρνηση, εμείς και αντιπολίτευση. Όλα τα έχει το μαγαζί.
Θέλω να πω ότι πρόθεση μου δεν είναι να χρεώσω στον Κύριο Τατούλη όλα όσα έγιναν στη χώρα τα 18 χρόνια που είναι βουλευτής. Αυτό που θέλω να αναδείξω είναι η συμμετοχή του κου Τατούλη σε ένα σύστημα το οποίο σήμερα καταγγέλλει μετά βδελυγμίας. Και κάτι ακόμη προς τον δημοκρατικά ευαίσθητο Πέτρο Τατούλη. Θα ήθελα να του θυμίσω πως 18 χρόνια τώρα υπηρετεί ένα δικομματικό σύστημα το οποίο συντηρείται στην εξουσία με εκλογικούς νόμους σχετικής πλειοψηφίας. Ο Πέτρος Τατούλης υπηρετεί λοιπόν πιστά μία σχετική δημοκρατία. Θα ήθελα επίσης να ακούσω την άποψη του Φιλελεύθερου κου Πέτρου Τατούλη σχετικά με την υποχρεωτική στράτευση, για τις σχέσεις κράτους εκκλησίας και το δικαίωμα ή μη του γειτονικού κρατιδίου στον αυτοπροσδιορισμό . Θα ήθελα να γνωρίζω την άποψη του δημοκρατικά ευαίσθητου αυτού ανθρώπου σχετικά με τη τοποθέτηση καμερών στους δρόμους και την ενεργοποίηση τους στις διαδηλώσεις καθώς και για τους αντιτρομοκρατικούς νόμους που το μόνο που είχαν ως αποτέλεσμα ήταν η αφαίρεση ελευθεριών από τον μέσο πολίτη.

Με εκτίμηση,

chmarni
Ηλεκτρονικός μηχανικός τ.ε, Πολίτης,
Κεντροαριστερός, Ανανεωτικός,
Θεσσαλονικιός, Εργένης, Άτεκνος.

Και για να μη ξεχνιόμαστε, το παρακάτω τραγουδάκι αφιερωμένο στον Κύριο Πέτρο Τατούλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: