Τετάρτη, 6 Ιουνίου 2012

Περί Αρχών και νόμων της φύσεως

Η Αρχή του Ντ’ Αλαμπέρ

 Η Αρχή του Ντ΄Αλαμπέρ, συναρπαστικό μυθιστόρημα ιδεών, έχει ως άξονα τη προσωπικότητα και το έργο του μεγάλου Γάλλου μαθηματικού, φυσικού και φιλόσοφου Ντ’ Αλαμπέρ. Με θέμα τα μαθηματικά της Μετανευτώνειας περιόδου και την ιστορία της εγκυκλοπαίδειας, με φόντο το Παρίσι της εποχής του διαφωτισμού, η αρχή του Ντ’ Αλαμπέρ αναπλάθει με μαεστρία το πνευματικό και ιδεολογικό κλίμα του 18ου αιώνα, την εποχή που ορθός λόγος η επιστήμη και η ανεκτικότητα μάχονταν την απολυταρχία τον σκοταδισμό και τη θρησκευτική αδιαλλαξία. Παρελαύνουν μπροστά μας με το μεγαλείο και τη μικρότητα τους, Οι πρωταγωνιστές της εποχής Ντινερό, Βολτέρος, Ρουσσώ. Ζωντανεύουν τα φιλολογικά σαλόνια της προεπαναστατικής περιόδου, οι ίντριγκες, οι Πλατωνικοί και λιγότερο Πλατωνικοί έρωτες της θνήσκουσας αριστοκρατίας. Παρακολουθούμε τη συγκινητική στον ενθουσιασμό της, πλην όμως, αφελή στην απολυτότητα της, πίστη της θριαμβεύοντας αστικής τάξης στη δύναμη της επιστήμης.

Η Αρχή του Νταλαβέρ…

Η Αρχή του Νταλαβέρ, συναρπαστική και κακόγουστη ιστορία φαιδρότητας, έχει ως άξονα τις ανεπαρκείς προσωπικότητες και το καταστροφικό έργο, των ευρωπαίων πολιτικών ηγετών, με θέμα, του πως μπορεί κανείς να καταστρέψει τον αγώνα και τη προσπάθεια 40 και πλέον χρόνων για μια ενωμένη ήπειρο όπου το κοινό συμφέρον και η ευημερία των πολιτών αποτέλεσαν κάποτε το όραμα για τους εμπνευστές της. Η Αρχή του Νταλαβέρ αναπαράγει ως κακόγουστη φάρσα το πνευματικό και ιδεολογικό κλίμα του νέου μεσαίωνα, την εποχή που ο ορθός λόγος ήταν άγνωστη έννοια, η επιστήμη ήταν εχθρός, η ανεκτικότητα αποτελούσε αιρετική και καταδικαστέα προσέγγιση της ζωής, βασιλεύοντας τελικά ο σκοταδισμός και η δογματική αδιαλλαξία. Παρελαύνουν μπροστά μας με τη μικρότητα και την ανεπάρκεια του οι Πρωταγωνιστές της εποχής, Μέρκελ, Σόιμπλε, Σαρκοζί, Μόντι και Παπαδημοπικραμένος. Ζωντανεύουν οι σκελετοί από τα ντουλάπια της πλέον συντηρητικής περιόδου, οι ίντριγκες, ενώ κανένας έρωτας δε μπορεί να ζωντανέψει λόγο της ανεραστικότητας των προαναφερθεισών και των προαναφερθέντων. Παρακολουθούμε τη τραγική στον πανικό της, πλην όμως, αποκοιμισμένη και παραπληροφορημένη μεσαία τάξη να χάνει σε λίγα χρόνια τα κεκτημένα αιώνων προκειμένου να μη θιγούν κατεστημένα και αργυραμοιβοί.

 ΥΓ1. Το πρώτο μέρος, είναι από το οπισθόφυλλο του βιβλίου Η αρχή του Ντ’ Αλαμπέρ, του Andrew Crumey, σε μετάφραση Τεύκρου Μιχαηλίδη, όπως αυτό κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΠΟΛΙΣ.
ΥΓ2. Ο Andrew Crumey ας με συγχωρήσει…

2 σχόλια:

Σοφία Δ. είπε...

Καλό! :)

chmarni είπε...

Γεια σου Σοφία !!