Κυριακή, 7 Οκτωβρίου 2012

Otis Taylor's Contraband

Otis Taylor! Τι να πει κανείς γι'αυτόν τον καλλιτέχνη! Είχα την τύχη να το δω ζωντανά πριν από 4 χρόνια στο τζαζ φεστιβάλ του Montreux, μόνο του, χωρίς μπάντα, όπου εμφανίστηκε πριν από το Buddy Guy και το Gary Moore. Αυτός ο τελυταίος μάλιστα ήταν αυτός που παρότρυνε επιτακτικά τον Claude Nobs να το φέρει στο φεστιβάλ. Και τι συανυλία! Η μουσική του έχει μια εκπληκτική δύναμη. Η φωνή του βαθιά, τραχιά, συναισθηματικά φορτισμένη με αρχετυπικές ιδιότητες. Λες και το παρελθόν έχει γίνει ένα με το παρόν.  Κι αυτή η φωνή βουτά μέσα σε μια μουσική, στολισμένη με λόγια ποιητικά και συνάμα ιστορικά κι αυτή η συνεύρεση γεννά μια δύναμη απελευθέρωσης. Ακούγοντας τα τραγούδια του  Taylor, νιώθεις ελεύθερος, γίνεσαι ελεύθερος, είσαι ελεύθερος!

Παραγωγικός και συνεπής, με 11 άλμπουμ στο ενεργητικό του τα τελευταία 12 χρόνια, μας έχει προσηλυτίσει στον απελευθερωτικό του αγώνα. Κάθε άλμπουμ (λιγότερο ή περισσότερο) διαφορετικό από το προηγούμενο και το επόμενο, αλλά πάντα πιστό στο προσωπικό του είδος, και φυσικά στον απελευθερωτικό του σκοπό! Είναι απ'τους λίγους καλλιτέχνες που το είδος της μουσικής που δημιουργούν δεν κατατάσσεται σε κάποιο είδος. Ή αλλιώς, το είδος έχει το όνομά του! Αν κι ο ίδιος ονομάζει τη μουσική του Trance Blues, κατά τη ταπεινή μου γνώμη είναι κάτι πολύ παραπάνω απ'αυτό.

Εδώ θα ακούσετε το πιο πρόσφατο άλμπουμ του, Otis Taylor's Contraband. Το επέλεξα, όχι για κάποιο ιδιαίτερο συναισθηματικό λόγο, αλλά απλά διότι είναι το τελευταίο που άκουσα. Αν και διαφορετικά μεταξύ τους, δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο συγκεκριμένο στις προτιμήσεις μου. Μου έρχεται να ακούσω Otis Taylor, πάω μπροστά στη δισκοθήκη μου και βγάζω όποιο βρεθεί πρώτο στην κίνηση του χεριού μου.

Κι είμαι ελεύθερος!

ΥΓ: Για όσους ενδιαφέρονται, θα είναι στην Αθήνα, στο Half Note, μεταξύ 1 και 4 Νοεμβρίου 2012.

1. The Devil's Gonna Lie


2. Yell Your Name


3. Look To The Side


4. Romans Had Their Way


5. Blind Piano Teacher


6. Banjo Boogie Blues


7. 2 or 3 Times


8. Contraband Blues


9. Lay On My Delta Bed


10. Your 10 Dollar Bill


11. Open These Bars


12.Yellow Car, Yellow Dog


13. Never Been To Africa


14. I Can See You're Lying

Δεν υπάρχουν σχόλια: